Over ons

Het ontstaan van NewLands Festival Amsterdam

De directeur van NewLands Festival Amsterdam, Mascha Ihwe, ontdekte in 2013 het Morgenland Festival Osnabrück . De unieke muzikale kwaliteit en de in het festival besloten maatschappelijke waarde lieten een blijvende indruk achter.

Zo is het plan geboren om een festival in Amsterdam in het leven te roepen dat een veilige ruimte voor een muzikale, culturele en maatschappelijke uitwisseling tussen de oosterse en westerse cultuur biedt.

De actualiteit vraagt om nieuwe perspectieven, om een reality check van de positieve en negatieve clichés waarmee de zogenoemde oosterse cultuur geassocieerd wordt. Wij willen een bijdrage leveren aan dit proces.

In de zomer van 2015 vond in het Bimhuis een driedaagse pilot plaats, mogelijk gemaakt door Morgenland Osnabrück en het Bimhuis, met een prachtig programma, samengesteld uit een selectie van de mooiste ensembles die in Osnabrück waren ontstaan. Na het succes van deze pilot hebben wij begin 2016 Stichting Morgenland Amsterdam opgericht en in september 2016 een pracht festival neergezet. Deze eerste twee edities werden onder de naam Morgenland Festival Amsterdam georganiseerd.

Na deze twee succesvolle edities gaat het festival verder als biënnale met de naam NewLands Festival. Daarnaast programmeren wij vanuit Stichting Morgenland Amsterdam regelmatig concerten met onze partners en bevorderen wij artistiek talent zoals NAJWA.

NewLands Festival heeft de volgende doelstellingen:

 • Het samenbrengen van excellente musici uit het Midden- en Nabije Oosten in nieuwe ensembles, met een jaarlijkse thematische focus - voor de 2018 editie is dit Ode to Women
   
 • Het creëren van een muzikaal laboratorium waar in Nederland wonende musici, internationale musici en musici uit het
  Midden- en Nabije Oosten samen  nieuwe muziek componeren
   
 • Het stimuleren van muzikaal talent en het samenwerken van opkomende musici uit de westerse en oosterse muziekcultuur
   
 • Het aanbieden van een inhoudelijk verdiepingsprogramma dat een positieve bijdrage levert aan het publieke debat.
   
 • Het bereiken van een breed publiek waarbij wij in 2018 specifiek aandacht willen besteden aan zowel de communities die ook in de programmering vertegenwoordigd zijn als het publiek dat niet vaak in aanraking komt met de Oosterse (muziek)-cultuur

Om deze doelstellingen te realiseren organiseert NewLands Festival een tweejaarlijks festival en in de tussenliggende jaren bijzonder projecten in samenwerking met verschillende partners.

NewLands Festival werkt samen met verschillende partners. Het Bimhuis is het hoofdpodium voor het muzikale programma. Andere waardevolle partners zijn o.a. de Tolhuistuin, Het Goethe Instituut, Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA), Splendor, Salon Joussour, Dancing on the Edge. het Lloyd Hotel & Culturele Ambassade, en Het Orgelpark.

De muzikale samenwerking met Morgenland Festival Osnabrück:

De twee festivals werken regelmatig samen en bevruchten elkaar door o.a. de aanvullende netwerken van internationale, Nederlandse en Duitse musici. Wij creëren podia voor elkaars musicale highlights waardoor de musici meer zichtbaarheid krijgen.  

Banner photo: Morgenland Festival Amsterdam 2015 ©Juri Hiensch