Back to All Events

Openingsconcert Mother - Umm - Madre

  • Muziekgebouw 1 Piet Heinkade 1019 BR Amsterdam Netherlands (map)

Nederlandse première
Baroque Arias en Arabische Wiegeliederen

Een passender openingsconcert voor deze derde editie van het NewLands Festival kun je amper bedenken: Mother - Umm - Madre. Twee wereldstemmen, de Syrische mezzo-sopraan Dima Orsho en de Catalaanse sopraan  Nuria Rial zijn in hun respectieve muziekcultuur gedoken en hebben pareltjes uit de Barok en de Arabische muziek vereent. De rode draad zijn krachtige moederfiguren die in beide culturen door de eeuwen heen voor fascinatie gezorgd hebben. Het repertoire laat ook zien dat er in deze schijnbaar zo verschillende culturen veel gemeenschappelijks besloten ligt.

Solisten: Nuria Rial sopraan / occident, Dima Orsho mezzo-soprano & componiste / orient
Baroque Ensemble Musica Alta Ripa met als special guests: Milad Khawam (duduk, trompet), Mevan Younes (Buzuq) en Hogir Göregen (percussie)
Artistiek concept: Danya Segal

Moederrollen zijn sinds oudsher een bron van fascinatie en inspiratie voor de kunsten en de muziek. En hoe uiteenlopend deze moeder beelden in de verschillende culturen ook mogen zijn, één ding hebben zij gemeen, ze belichamen vaak ook het begrip van ‚thuis‘.

In een tijd waar veel mensen hun ‚thuis‘ gedwongener mate hebben moeten achter laten en o.a. in Nederland een nieuw ‚thuis‘ proberen op te bouwen is dit thema bijzonder spannend en actueel.

Mother - Umm - Madre is een heuse Ode to Women. Het programma neemt het publiek mee op een tijdreis door de eeuwen heen waar krachtige moeder figuren zoals Maria de moeder van Jesus, de romeinse Keizerin Agrippina, Ino of de Babylonische Koningin Nitocris worden bezongen. Het spectrum van de rollen van de moeder is breed, dus niet alleen liefdevol en romantisch maar ook wreed, wraaklustig, of door pijn en leed getekend.

Twee prachtige vrouwelijke wereldsterren en vocale solisten, Nuria Rial (sopraan) en Dima Orsho (mezzosopraan & componiste) gaan met dit project een avontuur aan. Zij ontdekken elkaars culturele en artistieke referenties en inspireren elkaar de grenzen van het bekende te overtreden.

Nuria Rial is een wereldberoemde sopraan. Zij won meerdere prijzen waaronder de prestigieuze Orphée d’Or in 2010 en de ECHO Classic in 2010 voor de prachtige CD Via Crucis met Christina Pluhar’s L’Arpeggiata. In 2012 she werd zij bekroond in de categorie Beste Opera CD voor haar CD Telemann (ism met het Basels Kamer Orkest).
Haar carrière omvat samenwerkingen met dirigenten zoals Ivan Fischer, Sir John Eliot Gardiner,

Paul Goodwin, Trevor Pinnock, Howard Griffiths, Gustav Leonhardt, René Jacobs, Thomas Hengelbrock, Laurence Cummings, Neville Marriner en Teodor Currentzis. Zij is geliefd en bekend voor haar interpretaties van oude muziek maar houd juist ook van projecten die haar op nieuwe terreinen brengen zoals bijvoorbeeld haar rol van Nuria in 2012 in de moderne opera Ainadamar onder de regie van Peter Sellars.

En nu het Mother project van Danya Segal (fluitiste, medeoprichter van het Alta Ripa Baroque Ensemble en artistiek brein van dit project) waar zij de stem van de occident vertolkt met prachtige aangrijpende arias.

Dima Orsho wordt geroemd als een van de mooiste stemmen uit het Midden Oosten. Zij zingt o.a. in het HEWAR ensemble van klarinettist Kinan Azmeh en deelde het podium met o.a. Yo-Yo Ma, het Metropole Orkest,  het Gurdjieff Ensemble, Jivan Gasparian, Manfred Leuchter, Aynur, Michel Godard en velen anderen. Haar stem is internationaal in befaamde concertzalen te horen zoals o.a. de Elbphilhanomie, L’Opéra de la Bastille en het Théâtre de la Villa in Parijs, de opera in Damascus en Carré. Dima werd in 2015 door Yo-Yo Ma uitgenodigd als gast artiest van het door hem geïnitieerde Silkroad Ensemble om deel uit te maken van hun nieuwe album ‚Sing Me Home‘ - het album werd in 2016 uitgebracht en als het beste Worldmusic Album van het jaar voor een Grammy genomineerd. Naast haar zang carrière is Dima ook een gedreven componiste. Voor dit project heeft Dima Orsho een nieuw werk gecomponeerd, ISHTAR: The Greater Mother. In dit stuk ontmoet het publiek de moeder van de arabische cultuur, een Hethietische godin, de godin aller godinnen genoemd. Dit stuk laat zien hoe fraai historische Europese instrumenten met Arabische instrumenten harmoniseren. Een bijzonder genot in dit project, omdat deze bespeelt worden door drie virtuozen op hun respectieve instrumenten namelijk Milad Khawam (duduk, trompet), Mevan Younes (Buzuq) en Hogir Göregen (percussie).

Begeleid worden de twee vocalisten door het Alta Ripa Baroque Ensemble. Het ensemble ontving de Cannes Classical Awards, de Diapason d’Or en slechts drie keer de ECHO Classic. Het is een ensemble dat maatgevend betrokken was bij het onderzoeken van de muziek uit de 17de en 18de eeuw, van Monteverdi tot Mozart - het ensemble is te herkennen aan zijn volle klank en emotionele rijkdom van de interpretaties. Alta Ripa tourt om de hele wereld en staat op internationale podia. Het is een ensemble dat steeds weer nieuwe vormen van artistieke expressie opzoekt, zoals onlangs het project met de bekende rapper Sammy de Luxe of nu met dit project tussen de musicale culturen.

Programma

Traditioneel Schlaf Kindlein, schlaf
Georg Friedrich Händel Giunta L‘Ora Fatal
Georg Friedrich Händel Se D'Un Dio Fui Fatta Madre uit: ll Pianto di Maria HWV 234
Traditioneel Wa Habibi (Song of the Cristian Syriac-Maronites on Good Friday)
Georg Philipp Telemann Wohin? Wo soll ich hin?
Georg Philipp Telemann Ungöttliche Saturnia
Georg Philipp Telemann O, all Ihr Mächtigen des Olympus / From: “Ino” - Dramatic Cantata TWV: 20:41
Traditioneel Nini (Lullaby from Damascus)
Georg Friedrich Händel Can I see my infant gor'd uit: Salomon HWV 67
Georg Friedrich Händel Musette uit: ll Pastor Fido HWV8a
Georg Philipp Telemann Komm, o schlaf uit : Germanicus TWV 21:3b
Dima Orsho Hidwa, dedicated to the people of Der ez-Zour (arranged by Wolf Kerschek), text by Der ez-Zour
Georg Friedrich Händel Oh sentence too severe
Georg Friedrich Händel Regard, oh son, my flowing tears uit: Belshazzar HWV 61 Georg Friedrich Händel Ouverture and Lamentations of the Israelites / uit: Israel in Egypt HWVS4
Georg Friedrich Händel Duet: Great victor, at your feet I bow / uit: Belshazzar HWV 61
Georg Friedrich Händel Tamburino uit: Alcina HWV 34
Dima Orsho ISHTAR: The greater Mother (Nederlandse première)

Uitvoerenden

Núria Rial sopraan (occident)
Dima Orsho mezzosopraan (orient)

Musica Alta Ripa

Milad Khawam dudok, trompet
Mevan Younes buzuq
Hogir Göregen percussie

Danya Segal artistiek concept

Photos: Danya Segal ©Christian Wyrwa, Nuria Rial ©Merc Rial, Dima Orsho - ©Alisia Packard