Back to All Events

Heimat - literaire namiddag met Meltem Halaceli, Rasha Abbas en Asis Aynan

  • Tolhuistuin IJpromenade 2 1031 KT Amsterdam (map)

Het begrip van ‚Heimat’ onder de loep genomen door de auteurs Meltem Halaceli (NL), Rasha Abbas (Syrië / D) & Asis Aynan (NL) - Moderator: Chris Keulemans

Please note this event will be in English. 

Het Morgenland Festival Amsterdam programmeert deze literaire namiddag samen met het Goethe Instituut Amsterdam en Stichting Literaire activiteiten Amsterdam (SLAA) als onderdeel van zijn verdiepings-programma.

Meltem Halaceli is een Nederlandse schrijfster, onderzoeker en arabist van Arabisch-Turkse afkomst. Haar werk staat in het teken van diepe kennis van en liefde voor het Midden-Oosten. In 2012 reisde zij erheen als verslaggever voor de VPRO-documentaire ‘Langs de grenzen van Turkije‘ waar zij onder andere in de complexe regio van Hatay haar kennis over dit gebied verdiepte.

In 2015 publiceerde zij haar debuut over haar familiegeschiedenis De vergeten geschiedenis van mijn grootvader Sulayman Hadj Ali bij Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep. Haar boek werd zeer lovend ontvangen met onder andere een viersterren recensie in NRC Handelsblad.

Dit jaar schreef Halaceli als gastredacteur verschillende stukken voor De Correspondent over Syrië. Voor een van deze artikelen interviewde zij ook de tweede gast van deze namiddag, Rasha Abbas.

Rasha Abbas is een Syrische journaliste en schrijfster die sinds 2014 in Duitsland woont en daar onlangs haar eerste Duitse boek (als e-book bij online uitgeverij Microtext) publiceerde, een verhalenbundel met de titel Die Erfindung der Deutschen Grammatik (De uitvinding van de Duitse grammatica). Zij kreeg veel lof van de pers (Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung) en het publiek. Abbas onderzoekt in haar boek haar nieuwe leven in den vreemde. Ze belicht zaken uit het dagelijkse leven op een andere, humoristische wijze, waardoor de lezer op een geheel nieuwe manier naar het leven in Duitsland kijkt.

Toen Abbas nog in Syrië woonde publiceerde zij haar eerste bundel met korte verhalen met de titel Adam Hates the Television (2008). Ze schetst hierin een donker en menselijk perpectief van de Syrische crisis. Voor deze bundel werd zij tijdens het Damascus Capital of Arab Culture Festival met de prijs voor Nieuw Auteurstalent geëerd.

Ook werkte zij als auteur en vertaler voor de in 2014 verschenen anthologie Syria Speaks: Art and Culture from the Frontline (Saqi Books, London) dat ook door het Prins Claus Fonds werd gesteund. In hetzelfde jaar schreef zij haar tweede korte verhalen bundel (naar het Engels vertaald: The Gist of It) in het kader van haar Jean-Jacques Rosseau Fellowship op de internationaal bekende Akademie Schloss Solitude in Stuttgart.

Onze derde gast is de Nederlandse schrijver, columnist en docent Asis Aynan, Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als docent op de Hogeschool van Amsterdam. Hij schrijft stukken voor diverse kranten en tijdschriften. Aynan is de bedenker van de BerberBibliotheek een multimediale reeks waarin klassiekers uit Berberlanden verschijnen.

De Berbercultuur is deel van Aynan's leven en werk en ook het feit dat hij tussen twee dominante culturen is opgegroeid, de Nederlandse en de Berberse, is vaak thema van zijn reflecties.

Aynan schreef Veldslag en andere herinneringen, Ik, Driss en Gebed zonder eind. In 2011 werd hij genomineerd voor de Amsterdam Kunstprijs, de belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad. Over Gebed Zonder Eind zei Geert Mak het volgende:  'Fascinerende reisimpressies, over Marokko, Europa en het leven. En wat kan die Amsterdamse Berber mooi schrijven: wild, geestig, erudiet, warm en zeldzaam eerlijk!'

Wij verheugen ons op dit mooie evenement!

  • Locatie: Tolhuistuin - IJpromenade 2, 1031 KT Amsterdam
  • Taal: Engels
  • Aanvang: 17:30
  • Ticket: €10

Gelijk met ons festival wordt de IJ-oever van 2 tot 25 september ook verrijkt met het veelzijdige programma van de Boekenparade. Het complete programma is te vinden op www.boekenparade.com'