Back to All Events

Mahsa Vahdat & Rembrandt Frerichs Trio with special guest Jasser Haj Youssef

  • Orgelpark 28 Gerard Brandtstraat 1054 JK Amsterdam Netherlands (map)

Zangeres Mahsa Vahdat ging in de leer bij grote Iraanse meesters als Pari Maleki en Mehdi Fallah. In een programma met eigen composities en improvisaties ontmoet zij het Rembrandt Frerichs Trio (Rembrandt Frerichs, Tony Overwater,  Vinsent Planjer) en violist Jasser Haj Youssef.

Musici

Mahsa Vahdat, zang
Jasser Haj Youssef, viool & viola d'amore
Rembrandt Frerichs, fortepiano en orgel
Tony Overwater, contrabas & violone


NewLands Festival-directeur Mascha Ihwe werd betoverd door de pure en indringende klank van Mahsa Vahdat’s stem toen zij in 2017 a-capella op het Houtfestival in Haarlem zong. Al snel werd het plan geboren om haar uit te nodigen voor NewLands Festival 2018, omdat Mahsa als artiest en als mens een Ode to Women is.

Mahsa’s komst was als een geschenk voor Rembrandt Frerichs, die een samenspel met haar al een tijd op zijn verlanglijst had staan. Zo kwam al gauw een mooi programma tot stand waar het publiek van kan genieten in het Orgelpark: het verfijnde ensemble van het Rembrandt Frerichs Trio met één van de mooiste stemmen uit de Perzische muziekcultuur, Mahsa Vahdat.

Zowel de moderne als traditionele poëzie inspireren Mahsa Vahdat, waaronder Hafez, Rumi, Forough Farrokhzad, Mohammad Ebrahim Jafari en Hooshang Ebtehaj.

Zoals je misschien weet, is poëzie voor Iraniërs van absoluut levensbelang. Het is de hartslag van het bestaan. Elke Iraniër kent hele gedichten uit het hoofd en dichters spelen al eeuwenlang een belangrijke rol in de samenleving. Zij zijn de dragers en vertellers van de Perzische cultuur. Iraniërs beschouwen poëzie als een betrouwbare bron van kennis over hun cultureel erfgoed.
— Interview met Ton Maas voor MixedWorld Music

 

Het Rembrandt Frerichs Trio staat bekend voor hun liefde voor oude instrumenten. Voor Frerichs werd een fortepiano uit 1790 nagebouwd, het instrument waarop Mozart speelde. Tony Overwater speelt naast de contrabas ook violone (een zessnarige voorloper van de contrabas uit omstreeks 1560), en Vinsent Planjer creëert zijn eigen ‘whisperkit’ met diverse percussie-instrumenten.

 

Het Trio geeft concerten op de grote nationale en internationale podia en festivals Daarbij gaan ze samenwerkingen aan met internationaal gelauwerde musici als Liza Ferschtman, Paolo Fresu en Erik Bosgraaf. In de laatste jaren heeft het Trio samen met meerdere Iraanse topmusici het podium gedeeld en repertoires ontwikkeld: Kayhan Kalhor, Hossein Alizadeh en Mohammad Motamedi.

 

Als speciale gast is Jasser Haj Youssef te horen. Hij is een virtuoos op de viola d’amore, hij componeert, dirigeert en heeft het podium gedeeld met o.a. Barbara Hendricks, Youssou N’Dour, Sister Marie Keyrouz en Simone Kermes. Jasser is al vaker te gast geweest bij NewLands Festival. In 2016 was hij onderdeel van het Tessera Ensemble dat door de Volkskrant met 4 sterren bekroond werd. Wie zijn spel eenmaal heeft gehoord, zal deze opwindende, mysterieuze klank nooit vergeten.

In de middag van 23 september kunt u in het Orgelpark genieten van de internationale première met van het Trio met Jasser Haj Youssef en Mahsa Vahdat.

Photos: Mahsa Vahdat ©Tahmineh Monzavi,  Jasser Haj Youssef ©Fabien Lemaire, Tony Overwater ©Pim van der Zwaan, Rembrandt Frerichs ©Guido Benschop