Back to All Events

Concert van muziek studenten uit Oost & West o.l.v Nizar Rohana

  • Splendor Nieuwe Uilenburgerstraat 116 1011 LX Amsterdam (map)

Voor deze eerste editie brengen wij een mooie groep gepassioneerde muziekstudenten uit de Oosterse en Westerse cultuur samen tijdens de week dat het Morgenland Festival Amsterdam plaats vindt. Op zondag 18 september geven zij een publiek concert in Splendor.

Nizar Rohana ©Mohamed Bedarne

Nizar Rohana ©Mohamed Bedarne

Door de onrust in hun thuislanden (o.a. Syrië, Iran, Irak)  hebben veel jongeren hun thuisland moeten verlaten en hun opleiding en studies moeten afbreken. Veel jonge vluchtelingen zijn ook in Nederland gevestigd, in asielzoekerscentra of elders. Onder hen zijn tal van muziekstudenten en jonge mensen met de ambitie een opleiding te volgen aan een van de conservatoria van Nederland.

Wij hebben via Stichting de Vrolijkheid en ons eigen netwerk kennis mogen maken met een groep jonge getalenteerde mensen die passie hebben voor en bekwaam zijn in de oosterse muziek en die hebben meegenomen naar Nederland.

Sommigen van hen bezoeken conservatoria in Nederland.

Via de conservatoria hier hebben wij ook een groep Nederlandse studenten kunnen samenstellen die naast hun interesse voor de westerse muziektaal ook grote belangstelling hebben voor andere muziekculturen en de daarin besloten uitdagende ritmes.

Gezien het DNA van Morgenland Festival Amsterdam leek het ons vanzelfsprekend dat wij ook de jonge talenten bij het festival betrekken in de vorm van de muzikale dialoog die het festival eigen is. Daarom hebben we bovenstaande groepen studenten samengevoegd voor een meerdaagse workshop met masterclasses.

De studenten zullen onder leiding staan van de sinds 2013 in Nederland wonende Palestijnse ud-speler Nizar Rohana, die aan de Universiteit van Leiden zijn PhD voor improvisatie en solo-ud -spel voltooide in aanvulling op zijn muzikale studie in Palestina.

De studenten repeteren in Splendor en krijgen iedere dag een Masterclass van verschillende musici die deel uitmaken van het door Morgenland geïnitieerde Tessera Ensemble (concert op 17 september in het Bimhuis) om zo hun kunde in de Arabische muziek te verdiepen.

Binnenkort zullen wij de namen van de studenten op deze pagina publiceren.

Gedurende de week studeren zij een repertoire in dat zij tijdens dit afsluitende concert van Morgenland Festival Amsterdam zullen presenteren.

Een mooie slotnoot voor het festival!

  • Locatie: Splendor - Nieuwe Uilenburgerstraat 116, 1011 LX Amsterdam
  • Aanvang: 20:00
  • Ticketverkoop start binnenkort