Back to All Events

Art of Duo II: Kayhan Kalhor & Toumani Diabaté

  • Bimhuis Piet Heinkade 3 1019 BR Amsterdam (map)

Art of Duo II: Kayhan Kalhor (kamanche) & Toumani Diabaté (kora)
Twee meesterlijke snarenspelers ontmoeten elkaar tijdens het Morgenland Festival

Voor gasten uit Utrecht: dit mooie concert programmeren wij ook met en bij RASA op donderdag 15 september 2016.

Beiden zijn al vaker te gast geweest in Nederland: de geroemde Iraanse kamanche-speler Kayhan Kalhor en Toumani Diabaté, de onbetwiste meester op de kora uit Mali, maar nog nooit deelden zij het podium. Morgenland Festival brengt hen samen.

Kayhan Kalhor speelde eerder met de Perzische zangers Mohammad Reza Shajarian en Shahram Nazeri en bereikte een groot internationaal publiek met zijn ongeëvenaarde spel door onder andere de samenwerkingen met Yo-Yo Ma, het New York Philharmonic Orchestra en regisseur Francis Ford Coppolla.

Kayhan Kalhor is gepassioneerd door de uitwisseling met musici uit andere (muzikale) culturen. Zo speelde hij bv bij Morgenland Festival Osnabrück met Alim Qasimov.  

Kayhan is ook een van de hoofdprotagonisten in de film ”Music of Strangers” over het Yo-Yo Ma Silk Road Project, die 17 september tijdens het festival in Nederlandse première gaat (meer info & tickets). 

Toumani Diabaté is afkomstig uit een eeuwenoude Griot familie. 
Griots zijn in hun culturen de “bewakers van geschiedenis, literatuur en muziek”. Deze kunst wordt van generatie tot generatie doorgegeven. Het was zijn vader die hem de complexe kunst van het kora-spelen leerde en sinds een paar jaar deelt Toumani ook het podium met zoon Sidiki. Toumani is zo een van de invloedrijkste musici van West-Afrika en internationaal befaamd voor zijn bezielde spel op de kora, de 21-snarige Afrikaanse harp. Net als bij Kalhor ligt zijn passie in de muzikale dialoog. Zo werkte hij onder anderen met zangeres Björk, de flamencoband Ketama en gitarist en zanger Ali Farka Touré samen. 

Morgenland Festival Osnabrück bracht deze twee virtuozen samen voor een ongehoord nieuw geluid waarin kamanche en kora met elkaar versmelten.

  • Locatie: Bimhuis - Piet Heinkade 3, 1019 BR Amsterdam
  • Aanvang: 20:30
  • Tickets: zitplaats € 25 / staanplaats € 20

Na het genot van het Duo Toumani Diabaté en Kayhan Kalhor gaan wij een Clubnacht in met DJ Ipek en de beste sounds van Oost tot West. Info.