Stichting Morgenland Amsterdam

Inschrijving Kamer van Koophandel 65381769 / RSIN nummer 856089485

Het bestuursmodel van Stichting Morgenland Amsterdam is volgens de Governance Code Cultuur opgesteld, tevens onderschrijft de stichting de Code Culturele Diversiteit.

Bestuursleden ontvangen geen vergoeding.

Het bestuur

Voorzitter Emiel Barendsen (1958) is vanaf 1979 werkzaam in de podiumkunsten. Tot 1997 als zelfstandig impresario en artiestenmanager daarna als consultant bij zijn bedrijf Consulart. In 2003 werd hij Hoofd Programmering bij het Tropentheater te Amsterdam om dit later te combineren met het interim-directeurschap tot aan de gedwongen sluiting in 2013. Vanaf die tijd is hij weer actief met Consulart. Hij bekleedt meerdere bestuurs- en adviesfuncties in de podiumkunsten onder andere bij het World Music Forum Nederland (Voorzitter Adviesraad).

Vice-voorzitter Sander Klos (1964) is een 'rechtsbreinig' informaticus (TU Delft), die als directeur ruim twintig jaar ervaring heeft in het bedrijfsleven met de strategische inzet van marketing, groei en innovatie, zoals onder anderen bij restaurantgids IENS.nl. Sander is directeur van platform Business Accelerator, waar met scale-ups wordt gewerkt aan versnelde bedrijfsgroei. Daarin veroorzaakt hij graag hefboomeffecten tussen mens, technologie, markt en informatie. Sander is tevens bestuurslid van Manifesto Poetico.

 

Penningmeester: vacature
 

Secretaris Patrick Mol heeft ruim 35 jaar in de financiële wereld gewerkt. De laatste 25 jaar als bestuurder/ manager in het particuliere vermogensbeheer. Hij was onder anderen partner bij Kempen & Co en startte in 2014 een eigen vermogensbeheerbedrijf Wealth Management Partners. Patrick is vice-voorzitter van fonds Gezond Geboren, bestuurder van de stichting Morgenland en adviseur van twee andere publieke goededoelenstichtingen.

 

Adviesraad

De adviesraad hebben wij zo samengesteld dat alle programmaonderdelen van het festival gerepresenteerd zijn.

Wij bouwen deze raad progressief op. Na de eerste editie van het festival in 2016 zullen wij gericht op zoek gaan naar leden die de uitwisseling tussen de Arabische en Europese (muziek-)cultuur op een artistiek en maatschappelijk waardevolle manier weten te vertalen.

Photo via  anthroblography

Photo via anthroblography

Eddy Appels (film) is filmprogrammeur, mediahistoricus, documentaire filmmaker en antropoloog. Hij is adviseur documentaire bij het Mediafonds. Sinds 2005 is hij de directeur van Beeld voor 14 Beeld, een jaarlijks terugkerend documentaire filmfestival over culturele diversiteit, gehouden in verschillende steden in Nederland en in Bogotá, Colombia. Hij is de organisator van Cineblend, een maandelijks debatprogramma over interculturele beeldvorming in de media. Eddy is bestuurslid van het festival Ambacht in Beeld en penningmeester van de Antropologen Beroepsvereniging. Hij is jurylid en gastcurator van verschillende internationale filmfestivals en heeft een aantal belangrijke filmretrospectieven in Nederland georganiseerd, waaronder een overzicht van de Syrische kritische cinema en het eerste retrospectief van het voltallige werk van de Taiwanese regisseur Edward Yang.

Photo by Gemma van der Heyden

Photo by Gemma van der Heyden

Tony Overwater (muziek) is een van Nederland's meest markante bassisten. Hij is een veelzijdig musicus en componist die zich zowel als solist, bandleider en begeleider profileert op Nederlandse en internationale podia. Hij studeerde cum laude af op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tony is onder andere onderscheiden met de VPRO Boy Edgar prijs, de Podiumprijs en een Edison. Hij werkte samen met een keur aan bijzondere musici waaronder Karin Hammar, Yuri Honing, Pat Metheny, David Murray, Paolo Fresu, Eric Vloeimans en vele anderen. Tony heeft een bijzondere passie voor en kennis over de Arabische muziek. Zo heeft hij, geïnspireerd door zijn langjarige samenwerking met de Libanese zangeres Rima Khcheich, een nieuwe speelstijl op de contrabas ontwikkeld waarbij de technieken en toonladders uit de Arabische muziek geïntegreerd worden in een geheel eigen stijl. Ook nam hij de muziek op voor de documentaire “Om de Oude Wereldzee” over Abraham Kuyper, waarbij zijn expertise en affiniteit met de Arabische muziek en de klassieke Europese muziek samenkomt.

Meltem Halaceli (literatuur/algemeen) is een Nederlandse schrijfster, onderzoeker en arabiste van Arabisch-Turkse afkomst. Halaceli studeerde Arabische taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde in december 2015 haar debuut over haar familiegeschiedenis De vergeten geschiedenis van mijn grootvader Sulayman Hadj Ali bij Uitgeverij Athenaeum-Polak & Van Gennep in Amsterdam. Haar boek werd 2016 goed ontvangen met onder anderen een viersterren recensie in NRC Handelsblad. Voor het ontwikkelen van het boek ontving ze een beurs van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst (AFK). In november 2015 werd haar gedicht Moederhuis bekroond met de ElHizjra Literatuurprijs, dat ook is opgenomen in haar debuut. Halaceli werkt als onderzoeker, vertaler en reporter voor diverse media-programma's, zoals Tegenlicht, OVT en de documentaire Langs de grenzen van Turkije van de VPRO.